5 april- recept skinkpaj
8 personer
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g osaltat smör
3 msk vatten
Fyllning:
200 g rökt skinka
½ purjolök
250 g broccoli
2 vitlöksklyftor
100 g cheddarost
2 dl mjölk
1 dl grädde 13 %
3 äggulor
1 tsk havssalt
½ tsk peppar
Tillagning:
- Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i bitar. Finfördela fettet med en gaffel eller fingertopparna till en smulig massa.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en vid ugnsfast form så att den täcker hela botten och kanter.
- Nagga bottnen och förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader. Skär skinkan i små tärningar och lägg i botten på pajskalet.
- Koka purjolök och broccolin mjuka i lättsaltat vatten. Lägg grönsakerna i en mixer tillsammans med vitlöken, osten och persiljan. Mixa tillsammans med mjölken.
- Blanda ner grädde och ägg. Smaka av med salt och malen vitpeppar. Häll blandningen över skinkan och grädda pajen 45 minuter i 200 grader.
Hur god som hellst!